Pagini

În Târgovişte terenurile sunt mai căutate decât apartamentele, spre deosebire de alte oraşe ale ţării


Tranzacţiile cu apartamente din Târgovişte sunt la fel de rare ca şi anul trecut, chiar dacă primele luni ale lui 2011 prevesteau un viitor mai roz. Se caută şi se cumpără loturi de teren, deoarece din ce în ce mai mulţi oameni preferă viaţa la curte în detrimentul celei de la bloc, spun specialiştii din zonă.
sursa: romanianvoice.comVolumul tranzacţiilor imobiliare comparativ cu 2007-2008 a scăzut şi în Târgovişte cu mai mult de jumătate, iar preţurile - cu aproximativ 40%, dar se pare că nu este îndeajuns. Clienţii încă mai aşteaptă scăderi de preţ.
„Consider că piaţa imobiliară este undeva la 30% din ce a fost. Dar schimbările încă sunt în desfăşurare, piaţa este fluctuantă - a scăzut, a crescut, acum se pare că iar este un blocaj. Încă sunt bani în piaţă, dar clienţii sunt mult mai precauţi" spune Sorin Mateescu, director de vânzări pe rezidențial Dâmbovița la GalaxyImob.
Oamenii vor să renunţe la apartamentul din oraş pentru a se muta la casă
Chiar dacă preţurile locuinţelor au scăzut foarte mult comparativ cu acum trei ani, tot sunt prea mari pentru puţinii clienţi care mai calcă pragurile agenţiilor imobiliare în căutarea unei locuinţe. În schimb, tranzacţiile cu terenuri nu sunt atât de puţine precum în alte oraşe din ţară, deoarece locuitorii din Târgovişte consideră că viaţa la curte este mai plăcută şi mai ieftină.
„Tranzacţiile cu terenuri încă se fac, deoarece este o investiţie mai sigură. Un teren, după ce se completează cu utilităţi, este complet, nu se mai fabrică altul în aceeaşi zonă, cum se întâmplă cu apartamentele. Toată lumea vrea să renunţe la apartamentul din oraş pentru a se muta la casă, este un trend general" spune Andrei Bucur, administrator Megaimob.
„Am avut un client care dorea să cumpere o garsonieră, având două oferte - una de 15.000 euro şi alta de 19.000 euro. S-a răzgândit în ultima clipă şi a cumpărat un teren lângă Târgovişte. Și sunt din ce în ce mai multe cazuri asemănătoare" completează şi Florentin Rusu, administrator al agenţiei imobiliare Kod.
La ieşirea spre Bucureşti, aproape de oraș, terenurile bune au un preţ în jurul a 20 euro/mp, iar la ieşirea spre Găeşti, preţul este mai mic, deoarece este o zonă mai poluată. Cea mai bună zonă limitrofă este Valea Voievozilor, mai ales pe partea cu Răzvad, unde un metru pătrat se vinde cu 20-50 euro, spun agenţii imobiliari.
În oraş încă mai sunt terenuri libere, iar preţul unui metru pătrat este de 150-200 euro, în funcţie de zonă. Nu a scăzut foarte mult valoarea acestora comparativ cu perioada de vârf 2007-2008, ci cu 25-30%, conform datelor agenţiei Megaimob.
Clienţii nu sunt interesaţi de apartamente
Cel mai rău s-au prăbuşit tranzacţiile cu apartamente mai scumpe, mai mari, în zone rezidenţiale. Acestea nu se vând deloc sau poate la preţuri foarte mici, la nişte oferte ieşite din comun, extrem de rar. Pe de altă parte, nici proprietarii nu sunt dispuşi să vândă pe nimic, deoarece sunt obişnuiţi să dictează regulile pe piaţa imobiliară.
Preţ mediu, ce diferă în funcţie de îmbunătăţiri, cartier, dotări:
• Garsonieră - 15.000-25.000 euro
• Apartament două camere - 25.000-33.000 euro 
• Apartament trei camere - 45.000 euro
„Preţurile au scăzut cu aproximativ 40%, ceea ce nu este foarte mult, comparativ cu alte oraşe. În Târgovişte este mai ridicat preţul proprietăţilor decât în Bucureşti, dacă luam în considerare puterea de cumpărare și raportul calitate-preţ" consideră reprezentantul GalaxyImob.
În Târgovişte sunt puţini dezvoltatori. Există câteva cartiere de case, unde au scăzut foarte mult preţurile - de la peste 200.000 euro, la puţin peste 100.000 euro pentru o vilă, dar nimic mai mult.
„Cineva care cumpără la preţurile actuale, trebuie să scoată din buzunar între 50.000 şi 80.000 euro, pentru a cumpăra un apartament cât de cât central, spaţios, cu finisaje decente. Iar la cum este piaţa acum, cineva care face aşa ceva este ori îndrăgostit de oraş, ori fără minte" susţine reprezentantul agenţiei Kod.
Chiriaşii salvează agenţiile imobiliare
Piaţa chiriilor este cea care nu duce lipsă de clienţi. Sunt apartamente destul de modeste din punct de vedere al dotărilor, dar care se închiriază cu un preţ destul de ridicat, spun consultanţii imobiliari din Târgovişte.
Dacă în sectorul tranzacţiilor de apartamente au mai scăzut preţurile din cauză că este cererea mai mică, piaţa închirierilor este încă în plină dezvoltare. Târgovişte s-a dezvoltat mult din punct de vedere comercial - s-au deschis supermarket-uri, iar o parte dintre angajaţi nu sunt din oraş, ceea ce a dus la o creştere a cererii pe piaţa chiriilor. Băncile nu au reluat creditările la capacitate maximă, astfel că cei care nu îşi permit să îşi cumpere o locuinţă - o închiriază.
„Chiria pentru o garsonieră este între 100 şi 150 euro/lună, iar apartamentele de la două camere în sus costă între 200 şi 500 euro/lună, în funcţie de spaţiu, modernizări, dotări şi zonă" afirmă reprezentantul GalaxyImob.
Centrul este zona favorită a tuturor clienţilor, unde se găsesc apartamente relativ scumpe, pentru că sunt puţine oferte. Cartierul CFR este preferat de clienţi pentru că este o zonă înverzită şi aerisită. Alte zone bine cotate sunt Micro II şi Micro III, unde sunt construcţii relativ noi, după anii '90, totuşi nu sunt atât de căutate precum s-ar fi aşteptat consultanţii imobiliari.
Citeşte şi despre piaţa imobiliară din: